SPC: Poziv na čovjekoljublje, dostojanstvo i dar drugome

Srna
SPC: Poziv na čovjekoljublje, dostojanstvo i dar drugome

CETINjE - Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputila je danas Poziv crkve na bratsku ljubav i uzajamnost u kojem sve bogoljubive hrišćane i sve ljude dobre volje poziva da pred predstojećim tegobama stoje dostojanstveno, da budu čovjekoljubivi u mjeri na koju poziva Jevanđelje, da bratski dijele i brinu o prijatelju i komšiji onako kako bi voljeli da neko brine o njima.

U pozivu se poručuje onima kojima je Bog dao da imaju, da imovinu shvate kao dar koji, u ovim teškim vremenima, po rasuđivanju i onoliko koliko se može, podijele sa drugima.

"A oni koji prime pomoć ili zajam, neka to čine sa blagodarnošću. Kakvi budemo jedni prema drugima, sada kad je najteže, tako će nam i Gospod vratiti, kada, po Njegovoj volji i milosti, dođu dani izbavljenja od vaskolikih napasti koje nas snalaze", poručuje Mitropolija SPC sa Cetinja.

U Pozivu se ističe da u ovom burnom vremenu borbe za elementarnu pravdu i odbranu Crkve od nasrtaja antiustavnog bezakonja, "pastirska nam briga nalaže da upozorimo i na opasnosti koje su se nadvile nad golim životima vjerujućih hrišćana i svih građana Crne Gore".

Oni ističu da molitvene litije, na jedinstven način u Evropi, pokazuju da je narod postao slobodan.

"Svima nam je teško, a biće još teže u pogledu materijalne egzistencije. Sudbinu većine građana dijele i naši sveštenici – od kojih mnogi žive od socijalne pomoći Crkve, koja u stvari živi od naroda, kao i monasi koji su se i zakleli na siromašan i skroman život", ističe se u Pozivu na bratsku ljubav i uzajamnost.

Oni dodaju da je Crkva, pored brige o sveštenstvu i monaštvu sa mnoštvom novoobnovljenih manastira, od svojih nevelikih sredstava otvorila i četiri narodne kuhinje /Cetinje, Podgorica, Berane, Bijelo Polje/ u kojima se hrane stotine siromašnih porodica.

Istovremeno, Mitropolija, naročito preko Manastira Ostroga, na svaki način, pomaže velikom broju ugroženih ljudi, a posebna je briga posvećena izbjeglicama sa Kosova i Metohije, iz BiH, Hrvatske.

Osim toga, Crkva se brine i o omladini, koja je budućnost ove zemlje, tako što izdvaja desetine stipendija za studente raznih fakulteta.

"Bukvalno, sve što je stekla i što stiče svojim trudom, kao i što dobije narodnim prilozima, Crkva dijeli i dodjeljuje drugima. Naše monaštvo sve se više bavi poljoprivredom i stočarstvom, obnavljajući duhovno sebe i svetinje, kao i ostatke crkvene imovine koju država nije oduzela", ističe se u Pozivu.

Oni navode i da monasi i monahinje svojim trudom zarađuju svoj hljeb, sve im je zajedničko, niko od njih ne stiče za sebe ili svoje nego samo za opštu korist i služenje svima.

"Tim svojim trudom, kao i uvijek, služe za primjer svima građanima, naročito onima koji su napustili svoja imanja, a u gradovima ostali i ostaju bez posla i plate". navode iz Mitropolije sa Cetinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana