Смијењен директор затвора Идризово, Алтернатива упутила оштар протест

Танјуг
Foto: Илустрација

СКОПЉЕ- Иако осујећен, покушај бјекства неколицине затвореника осуђених од 10 до доживотне казне затвора из скопског затвора Идризово изазвало је бројна реаговања, а из странке Алтернатива оштро су протестовали због смјене директора ове казнене институције Шпенда Тахирија и тврде да је то учињено само зато што је њихов члан.

"Рећи да директора затвора Идризово треба смијенити не да је недолично, већ је и незахвално", саопштено је из Алтернативе.

Истичу да су захваљујући савјесном управљању Тахирија, откривен, ухваćени и санкционисани бројни покушаји бјекства и уношења дроге у затворски круг, укључујуćи и посљедњи покушај, за који кажу да је круна његовог успјеха.

Указују да је ова акција у Идризову припремана дуго и остаćе забележена као историјски успјех директора затвора.

"Нажалост, МУП се кити туђим перјем - жели да добије поене од рада некога ко је, жртвујуćи свој живот и живот своје породице, радио достојанствено и са највеćим професионализмом и савјешћу руководио институцијом којом је можда најтеже управљати у земљи", навели су из Алтернативе.

Одлуку о смјени Тахирија саопштио је премијер Димитар Ковачевски на конференцији за новинаре, пренијели су скопски медији.

Ковачевски је рекао да је умјесто Тахирија постављен   генерал-мајор Зоран Јовановски. Ковачевски је Јовановског представио као високог професионалца са богатом каријером у Министарству унутрашњих послова.

Неколико затвореника осуђених на доживотне робије покушали су синоћ да побјегну из затвора Идризово кроз ископани подземни тунел.

Сада се поставља питање ко им је помогао и како су успјели да прокопају дугачак тунел, а да нико није примијетио, иако постоје затворски чувари који прате сваки покрет затвореника.

Очекује се и одговор да ли ćе и ко одговарати за овај филмски покушај бјекства осморице затвореника.

МУП је потврдио овај покушај бјекства уз фотографије унутрашњости тунела. Против затвореника који су покушали бјекство најављене су нове кривичне пријаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана