Smijenjen direktor zatvora Idrizovo, Alternativa uputila oštar protest

Tanjug
Foto: Ilustracija

SKOPLjE- Iako osujećen, pokušaj bjekstva nekolicine zatvorenika osuđenih od 10 do doživotne kazne zatvora iz skopskog zatvora Idrizovo izazvalo je brojna reagovanja, a iz stranke Alternativa oštro su protestovali zbog smjene direktora ove kaznene institucije Špenda Tahirija i tvrde da je to učinjeno samo zato što je njihov član.

"Reći da direktora zatvora Idrizovo treba smijeniti ne da je nedolično, već je i nezahvalno", saopšteno je iz Alternative.

Ističu da su zahvaljujući savjesnom upravljanju Tahirija, otkriven, uhvaćeni i sankcionisani brojni pokušaji bjekstva i unošenja droge u zatvorski krug, uključujući i posljednji pokušaj, za koji kažu da je kruna njegovog uspjeha.

Ukazuju da je ova akcija u Idrizovu pripremana dugo i ostaće zabeležena kao istorijski uspjeh direktora zatvora.

"Nažalost, MUP se kiti tuđim perjem - želi da dobije poene od rada nekoga ko je, žrtvujući svoj život i život svoje porodice, radio dostojanstveno i sa najvećim profesionalizmom i savješću rukovodio institucijom kojom je možda najteže upravljati u zemlji", naveli su iz Alternative.

Odluku o smjeni Tahirija saopštio je premijer Dimitar Kovačevski na konferenciji za novinare, prenijeli su skopski mediji.

Kovačevski je rekao da je umjesto Tahirija postavljen   general-major Zoran Jovanovski. Kovačevski je Jovanovskog predstavio kao visokog profesionalca sa bogatom karijerom u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nekoliko zatvorenika osuđenih na doživotne robije pokušali su sinoć da pobjegnu iz zatvora Idrizovo kroz iskopani podzemni tunel.

Sada se postavlja pitanje ko im je pomogao i kako su uspjeli da prokopaju dugačak tunel, a da niko nije primijetio, iako postoje zatvorski čuvari koji prate svaki pokret zatvorenika.

Očekuje se i odgovor da li će i ko odgovarati za ovaj filmski pokušaj bjekstva osmorice zatvorenika.

MUP je potvrdio ovaj pokušaj bjekstva uz fotografije unutrašnjosti tunela. Protiv zatvorenika koji su pokušali bjekstvo najavljene su nove krivične prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana