Служен помен блаженопочившем митрополиту Амфилохију

Срна
Служен помен блаженопочившем митрополиту Амфилохију

ПОДГОРИЦА - Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је празничну вечерњу службу са петохљебницом у Цетињском манастиру, а након вечерње служен је помен крај одра блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

По благослову владике Јоаникија, сабранима крај одра обратио се ректор Цетињске богословије, отац Гојко Перовић.

“Лучиндан је дан када славимо Светог Луку, а од прије 200 година славимо на тај дан и Светог Петра Цетињског Чудотворца”, подсјетио је отац Гојко и додао да је, трудом митрополита Амфилохија, као светитељ почео да се прославља и Свети Петар Други Ловћенски Тајновидац.

Он је рекао да је митрополит Амфилохије као пророк Мојсије дочекао да изведе свој народ из ропства.

“Процвјетала пустиња и камено море се по ко зна који пут раздвојило овдје у Црној Гори и митрополит је дочекао да изведе овај народ из седамдесетпетогодишњег мрака гдје смо сами своје храмове и цркве претварали у штале и магацине. жЧуда смо се нагледалиж, како каже један стих у Светом Писму. Бог подиже великог Пророка међу нас и Бог походи народ свој. И то се односи на митрополита Амфилохија”, нагласио је ректор Цетињске богословије.

Он је навео да је митрополит Амфилохије једини епископ у Православној цркви који је успио да на једном мјесту окупи цариградског и московског патријарха да освештају Храм у Подгорици.

Отац Гојко је рекао да је владика претходних година говорио како је све успио, али не и да измири Црногорце.

“И ко зна кад ћемо то дочекати, али, ако ћемо ићи путем митрополита Амфилохија, то је онда пут љубави и мира”, поручио је отац Гојко.

У току службе, из Херцеговине су дошли умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије и епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Помену је присуствовао и мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

Сутра ће у Цетињском манастиру бити служена заупокојена литургија, након чега ће земни остаци митрополита Амфилохија бити пренесени у Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје ће бити сахрањен у недјељу, 1.новембра.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици од посљедица вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана