Služen pomen blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju

Srna
Služen pomen blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju

PODGORICA - Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je prazničnu večernju službu sa petohljebnicom u Cetinjskom manastiru, a nakon večernje služen je pomen kraj odra blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Po blagoslovu vladike Joanikija, sabranima kraj odra obratio se rektor Cetinjske bogoslovije, otac Gojko Perović.

“Lučindan je dan kada slavimo Svetog Luku, a od prije 200 godina slavimo na taj dan i Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca”, podsjetio je otac Gojko i dodao da je, trudom mitropolita Amfilohija, kao svetitelj počeo da se proslavlja i Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac.

On je rekao da je mitropolit Amfilohije kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva.

“Procvjetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovdje u Crnoj Gori i mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gdje smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine. žČuda smo se nagledaliž, kako kaže jedan stih u Svetom Pismu. Bog podiže velikog Proroka među nas i Bog pohodi narod svoj. I to se odnosi na mitropolita Amfilohija”, naglasio je rektor Cetinjske bogoslovije.

On je naveo da je mitropolit Amfilohije jedini episkop u Pravoslavnoj crkvi koji je uspio da na jednom mjestu okupi carigradskog i moskovskog patrijarha da osveštaju Hram u Podgorici.

Otac Gojko je rekao da je vladika prethodnih godina govorio kako je sve uspio, ali ne i da izmiri Crnogorce.

“I ko zna kad ćemo to dočekati, ali, ako ćemo ići putem mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira”, poručio je otac Gojko.

U toku službe, iz Hercegovine su došli umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Pomenu je prisustvovao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Sutra će u Cetinjskom manastiru biti služena zaupokojena liturgija, nakon čega će zemni ostaci mitropolita Amfilohija biti preneseni u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će biti sahranjen u nedjelju, 1.novembra.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana