Словенији пријети епидемиолошка кастрофа на јесен

Срна
Словенији пријети епидемиолошка кастрофа на јесен

ЉУБЉАНА - Словеначки инфектолог Бојана Беовић упозорила је да би Словенију на јесен могла снаћи епидемиолошка катастрофа ако се у августу грађани старији од 50 година не вакцинишу против вируса корона.

Беовићева је навела да је у тој популацији више од трећине невакцинисаних.

Она је указала да је број дневних зараза у порасту и да је то очекивано с обзиром на доминацију делта соја вируса који је заразнији.

“Према пројекцијама, делта варијанта се брзо шири и заразиће се велики број људи који имају услове за тежак ток болести, а нису заштићени”, рекла је Беовић.

Према њеним ријечима, државе које имају много већи удио вакцинисане популације од Словеније немају тако брз пораст хоспитализација, који би се иначе могао очекивати.

Влада Словеније објавила је данас да је у словеначким овлаштеним лабораторијима секвенционирањем у периоду од 18. до 25. јула утврђено да се у 98,1 одсто анализираних узорака вируса корона радило о делта варијант.

Због погоршања епидемиолошке слике и растућег броја зараза Словенија би већ крајем ове седмице из сигурне, “зелене” могла доћи у ризичнију, “наранчасту” фазу епидемије, објавила је Словеначка телевизија.

Словенија је у посљедња 24 часа имала 181 случај заразе вирусом корона, што је пораст од 71 посто у односу на стање од прије седам дана, а пројекције говоре да би се дневне заразе крајем идуће седмице могле и удвостручити.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана