Sloveniji prijeti epidemiološka kastrofa na jesen

Srna
Sloveniji prijeti epidemiološka kastrofa na jesen

LjUBLjANA - Slovenački infektolog Bojana Beović upozorila je da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka katastrofa ako se u avgustu građani stariji od 50 godina ne vakcinišu protiv virusa korona.

Beovićeva je navela da je u toj populaciji više od trećine nevakcinisanih.

Ona je ukazala da je broj dnevnih zaraza u porastu i da je to očekivano s obzirom na dominaciju delta soja virusa koji je zarazniji.

“Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zaraziće se veliki broj ljudi koji imaju uslove za težak tok bolesti, a nisu zaštićeni”, rekla je Beović.

Prema njenim riječima, države koje imaju mnogo veći udio vakcinisane populacije od Slovenije nemaju tako brz porast hospitalizacija, koji bi se inače mogao očekivati.

Vlada Slovenije objavila je danas da je u slovenačkim ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem u periodu od 18. do 25. jula utvrđeno da se u 98,1 odsto analiziranih uzoraka virusa korona radilo o delta varijant.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ove sedmice iz sigurne, “zelene” mogla doći u rizičniju, “narančastu” fazu epidemije, objavila je Slovenačka televizija.

Slovenija je u posljednja 24 časa imala 181 slučaj zaraze virusom korona, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije sedam dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem iduće sedmice mogle i udvostručiti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana