Словенија: Замало избјегнут италијански сценарио

Срна
Словенија: Замало избјегнут италијански сценарио

ЉУБЉАНА - Словеначки епидемиолози сматрају да се држава приближава врхунцу епидемије вируса корона и да ће све бити јасније до краја мјесеца, те оцјењују да је Словенија замало избјегла италијански сценарио.

Како наводе агенције, словеначки епиедмиолози надају се јаснијој слици о развоју епидемије и смиривању броја новообољелих крајем овог мјесеца.

Епидемиолог из Копра и стручњак из националног Института за јавно здравље Милан Крек упозорава на значај даљег одржавања социјалне дистанце као главног фактора смиривања епидемије.

Крек истиче да постоји рачуница по којој би у Словенији током тромјесечног трајања епидемије, да нису уведене рестрикција које су сада на снази, било заражено 480.000 људи, што је скоро четвртина популације, а било би и 90.000 умрлих на врхунцу епидемије.

Он упозорава да варирање броја новозаражених, што се биљежи задњих дана, одражава неодговорно понашање оних који се друже у приватним просторима.

"Искључиво од понашања грађана зависи да ли ће се смиривање броја новообољелих одржати на садашњоем нивоу и смиривати", закључује Крек.

У Словенији је на почетку епидемије вирус у знатној мјери ушао у болнице, али је то стављено под контролу.

Посебан проблем у Словенији је и рани улазак вируса у домове за старије, који су и најпогођенији заразом.

У Словенији је до сада од восуса корона умрло 30 особа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана