Slovenija: Zamalo izbjegnut italijanski scenario

Srna
Slovenija: Zamalo izbjegnut italijanski scenario

LjUBLjANA - Slovenački epidemiolozi smatraju da se država približava vrhuncu epidemije virusa korona i da će sve biti jasnije do kraja mjeseca, te ocjenjuju da je Slovenija zamalo izbjegla italijanski scenario.

Kako navode agencije, slovenački epiedmiolozi nadaju se jasnijoj slici o razvoju epidemije i smirivanju broja novooboljelih krajem ovog mjeseca.

Epidemiolog iz Kopra i stručnjak iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek upozorava na značaj daljeg održavanja socijalne distance kao glavnog faktora smirivanja epidemije.

Krek ističe da postoji računica po kojoj bi u Sloveniji tokom tromjesečnog trajanja epidemije, da nisu uvedene restrikcija koje su sada na snazi, bilo zaraženo 480.000 ljudi, što je skoro četvrtina populacije, a bilo bi i 90.000 umrlih na vrhuncu epidemije.

On upozorava da variranje broja novozaraženih, što se bilježi zadnjih dana, odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima.

"Isključivo od ponašanja građana zavisi da li će se smirivanje broja novooboljelih održati na sadašnjoem nivou i smirivati", zaključuje Krek.

U Sloveniji je na početku epidemije virus u znatnoj mjeri ušao u bolnice, ali je to stavljeno pod kontrolu.

Poseban problem u Sloveniji je i rani ulazak virusa u domove za starije, koji su i najpogođeniji zarazom.

U Sloveniji je do sada od vosusa korona umrlo 30 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana