Словенци прогласили Хезболах терористичком организацијом

Срна
Словенци прогласили Хезболах терористичком организацијом

ЉУБЉАНА - Влада Словеније саопштила је да је исламистичку политичку странку Хезболах прогласила терористичком организацијом, што су већ прије учиниле неке државе у ЕУ.

Коалициона словеначка Влада, коју води премијер Јанез Јанша, на дописној је сједници донијела одлуку према којој ће покрет Хезболах третирати као криминалну и терористичку организацију која представља пријетњу миру и стабилности.

Наводи се да је тај закључак донесен на основу извјештаја сталне координационе групе која се бавила проучавањем активности Хезболаха, шиитске исламистичке политичке странке и милитантне групе са сједиштем у Либанону, те да је дјеловање те организације повезано са организованим криминалом и спровођењем терористичких или паравојних активности на глобалном нивоу.

ЕУ је још 2013. године оружано крило Хезболаха уврстила међу терористичке организације, а више је држава цијелу мрежу Хезболаха и прије прогласило терористичком организацијом, међу њима САД, Израел, Холандија и Њемачка.

Љубљанско “Дело” писало је да ће Јанша 8. децембра посјетити Израел, што још није званично потврђено, те са његовом наводном посјетом повезало то што је Словенија почетком новембра на скупштини Свјетске здравствене организације гласала против резолуције за трајно обезбјеђивање палестинске територије вакцином, лијековима и медицинском опремом.

Садашњи словеначки премијер је још 2018. године као опозициони челник изјављивао да је Словенија требала признати Јерусалим као пријестоницу Израела, након што је то учинио амерички предсједник Доналд Трамп, а “Дело” наводи да би Јанша у Израелу могао разговарати о могућности куповине оружја и опреме за словеначку војску која би по закону у идућих шест година требала добити 780 милиона евра за инвестиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана