Slovenci proglasili Hezbolah terorističkom organizacijom

Srna
Slovenci proglasili Hezbolah terorističkom organizacijom

LjUBLjANA - Vlada Slovenije saopštila je da je islamističku političku stranku Hezbolah proglasila terorističkom organizacijom, što su već prije učinile neke države u EU.

Koaliciona slovenačka Vlada, koju vodi premijer Janez Janša, na dopisnoj je sjednici donijela odluku prema kojoj će pokret Hezbolah tretirati kao kriminalnu i terorističku organizaciju koja predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

Navodi se da je taj zaključak donesen na osnovu izvještaja stalne koordinacione grupe koja se bavila proučavanjem aktivnosti Hezbolaha, šiitske islamističke političke stranke i militantne grupe sa sjedištem u Libanonu, te da je djelovanje te organizacije povezano sa organizovanim kriminalom i sprovođenjem terorističkih ili paravojnih aktivnosti na globalnom nivou.

EU je još 2013. godine oružano krilo Hezbolaha uvrstila među terorističke organizacije, a više je država cijelu mrežu Hezbolaha i prije proglasilo terorističkom organizacijom, među njima SAD, Izrael, Holandija i Njemačka.

Ljubljansko “Delo” pisalo je da će Janša 8. decembra posjetiti Izrael, što još nije zvanično potvrđeno, te sa njegovom navodnom posjetom povezalo to što je Slovenija početkom novembra na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije glasala protiv rezolucije za trajno obezbjeđivanje palestinske teritorije vakcinom, lijekovima i medicinskom opremom.

Sadašnji slovenački premijer je još 2018. godine kao opozicioni čelnik izjavljivao da je Slovenija trebala priznati Jerusalim kao prijestonicu Izraela, nakon što je to učinio američki predsjednik Donald Tramp, a “Delo” navodi da bi Janša u Izraelu mogao razgovarati o mogućnosti kupovine oružja i opreme za slovenačku vojsku koja bi po zakonu u idućih šest godina trebala dobiti 780 miliona evra za investicije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana