Словеначке судије поново организовале једносатни прекид рада због малих плата

Танјуг
Словеначке судије поново организовале једносатни прекид рада због малих плата

Љубљана – Судије из словеначког правосуђа данас су поново обуставиле рад у трајању од једног сата, поручивши да је прошло 90 дана од истека рока за спровођење одлуке Уставног суда о повећању њихових плата.

Тим поводом су судије из Цеља и околине одржале и протестни скуп, како би додатно подигле свјест јавности о раду судија, пренијела је СТА.

Агенција напомиње да је словеначка влада до 3. јануара требало да реализује одлуку највишег суда Словеније о прениским платама судија, зато што то представља “кршење принципа независности правосуђа и подијеле власти”.

Кабинет предсједника владе Роберта Голоба реаговао је на данашњи развој догађаја информацијом о томе да је премијер сазвао састанак са званичником правосуђа за овај петак, “како би у конструктивном дијалогу било пронађено координисано рјешење за што скорију имплементацију одлуке Уставног суда”.

Судије се веć мјесецима баве овим питањем, када су поднијеле на стотине одштетних захтјева Државном тужилаштву.

Запослени у правосуђу су протестовали у неколико наврата, а такође су одржали двонедељни штрајк у јануару, сводећи свој рад углавном на хитне случајеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана