Slovenačke sudije ponovo organizovale jednosatni prekid rada zbog malih plata

Tanjug
Slovenačke sudije ponovo organizovale jednosatni prekid rada zbog malih plata

Ljubljana – Sudije iz slovenačkog pravosuđa danas su ponovo obustavile rad u trajanju od jednog sata, poručivši da je prošlo 90 dana od isteka roka za sprovođenje odluke Ustavnog suda o povećanju njihovih plata.

Tim povodom su sudije iz Celja i okoline održale i protestni skup, kako bi dodatno podigle svjest javnosti o radu sudija, prenijela je STA.

Agencija napominje da je slovenačka vlada do 3. januara trebalo da realizuje odluku najvišeg suda Slovenije o preniskim platama sudija, zato što to predstavlja “kršenje principa nezavisnosti pravosuđa i podijele vlasti”.

Kabinet predsjednika vlade Roberta Goloba reagovao je na današnji razvoj događaja informacijom o tome da je premijer sazvao sastanak sa zvaničnikom pravosuđa za ovaj petak, “kako bi u konstruktivnom dijalogu bilo pronađeno koordinisano rješenje za što skoriju implementaciju odluke Ustavnog suda”.

Sudije se već mjesecima bave ovim pitanjem, kada su podnijele na stotine odštetnih zahtjeva Državnom tužilaštvu.

Zaposleni u pravosuđu su protestovali u nekoliko navrata, a takođe su održali dvonedeljni štrajk u januaru, svodeći svoj rad uglavnom na hitne slučajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana