СДТ доставило оптужницу против специјалног тужиоца Саше Чађеновића

Танјуг
СДТ доставило оптужницу против специјалног тужиоца Саше Чађеновића

ПОДГОРИЦА - Специјално државно тужилаштво (СДТ) доставило је данас подгоричком Вишем суду оптужницу против ухапшеног специјалног тужиоца Саше Чађеновића, коме се на терет ставља да је поучинио кривично дјело стварање криминалне организације и шест кривичних дјела злоупотреба службеног положаја.

Из СДТ је саопштено да је он имао улогу и задатак да као специјални тужилац у овом тужилаштву, а по упутствима и наредбама организатора, не предузима кривично гоњење и не покреће кривичне поступке против организатора и чланова криминалне организације.

Такође, да онемогућава да буду откривени као извршиоци најтежих кривичних дјела, да, у случајевима кад су за то испуњени законски услови, не предлаже да се припадницима организације који су лишени слободе одреди притвор и да из списа уклања извештаје које је Европол доставио у поступцима против организатора и припадника криминалне организације и кривичне пријаве које је полиција подносила против њих, што је прихватио и извршаво у више кривичних предмета, односно поступака.

Окривљеном се ставља на терет и да је у одређеном кривичном предмету одредио судског тумача за енглески језик да изврши писани превод поједних доказа, за шта није постојала потреба у поступку и тако јој прибавио имовинску корист у висини награде за извршено превођење.

Оптужницом је предложено да се окривљеном продужи притвор због постојања околности које указују на опасност од бјекства и да ће ометати кривични поступак утицањем на саучеснике.

Чађеновићу је притвор одређен рјешењем судије за истрагу Вишег суда у Подгорици 11. децембра прошле године.

Подгоричке Вијести подсећају да је СДТ раније донио наредбу о спровођењу истраге против Чађеновића, којег терете да је средином 2020. постао члан криминалне организације коју је формирао Радоје Звицер.

Специјални тужилац ухапшен је 9. децембра на послу након што је његов колега Милош Шошкић донео одлуку о отварању истраге и налог за његово хапшење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана