SDT dostavilo optužnicu protiv specijalnog tužioca Saše Čađenovića

Tanjug
SDT dostavilo optužnicu protiv specijalnog tužioca Saše Čađenovića

PODGORICA - Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo je danas podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića, kome se na teret stavlja da je poučinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Iz SDT je saopšteno da je on imao ulogu i zadatak da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije.

Takođe, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je Evropol dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka.

Okrivljenom se stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojednih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje.

Optužnicom je predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

Čađenoviću je pritvor određen rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 11. decembra prošle godine.

Podgoričke Vijesti podsećaju da je SDT ranije donio naredbu o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, kojeg terete da je sredinom 2020. postao član kriminalne organizacije koju je formirao Radoje Zvicer.

Specijalni tužilac uhapšen je 9. decembra na poslu nakon što je njegov kolega Miloš Šoškić doneo odluku o otvaranju istrage i nalog za njegovo hapšenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana