СДСС-у сва три мандата српске мањине

Срна
СДСС-у сва три мандата српске мањине

ЗАГРЕБ - На парламентарним изборима у Хрватској највише гласова српске националне мањине добили су кандидати Српске самосталне демократске странке /СДСС/ Милорад Пуповац, Драгана Јецков и Борис Милошевић.

У 12. изборној јединици, у којој националне мањине бирају осам заступника, Пуповац је освојио 10.732 гласа, Јецков 8.375, а Борис Милошевић 7.712 гласова, преноси Хина.

Осим њих, кандидати су били Срђан Милаковић /2.010 гласова/, Синиша Љубојевић /1.196/ и Јовица Радмановић /1.178/.

Мађарску националну мањину у Хрватском сабору поновно ће заступати, као и у посљедњем сазиву, Сабора Роберт Јанковицс, који је био и једини кандидат.

За заступника италијанске националне мањине поновно је изабран Фурио Радин, који је био једини кандидат, а за њега је занимљиво то што је у саборске клупе први пут ушао још 1992. године и сматра се најдуговјечнијим саборским послаником.

Највише гласова чешке и словачке националне мањине поново је, као и на посљедњим парламентарним мањинама 2016, освојио Владимир Билек /1.514/, док је његов противкандидат Иван Комак добио 180 гласова.

Вељко Кајтази поновно ће бити саборски посланик припадника аустријске, бугарске, њемачке, пољске, ромске, румунске, русинске, руске, турске, украјинске, влашке и јеврејске националне мањине.

Посланица за албанску, бошњачку, црногорску, словеначку и македонску мањину поновно ће бити Ермина Лекај Прљаскај која је са 1.708 гласова побиједила шесторицу противкандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана