Савјет ЕУ: Уздржати се од продубљивања институционалне кризе у Црној Гори

Танјуг
Савјет ЕУ: Уздржати се од продубљивања институционалне кризе у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Савјет Европске уније апелује на све политичке актере у Црној Гори да покажу одговорност, превазиђу поларизацију и позива их да се уздрже од било каквог дјеловања које би могло додатно продубити институционалну кризу и поткопати демократске институције земље.

"Црногорски политички актери треба да изграде консензус како би повратили функционалност демократских институција и администрације неопходне за испуњавање прокламованог кључног циља Црне Горе интеграције у ЕУ", стоји у нацрту закључака у које је Радио Слободна Европа имала увид.

Ове закључке ће министри надлежни за европска питања усвојити на састанку који ће бити одржан 13. децембра, а потом ће их одобрити и шефови држава и влада ЕУ на самиту који је заказан за 15. и 16. децембар.

Подсјећа се да је у преговорима о чланству Црне Горе у ЕУ отворено 33 поглавља а затворено само три.

"Међутим због застоја у неопходним реформама, Црна Гора више од двије године није напредовала у присупним преговорима. Посљедњи пут је Црна Гора отворила поглавља у јуну 2020. године. Политчка нестабилност у земљи која је обиљежила практично цијелу текућу годину је додатно утицала на успоравање процеса европских интеграција", стоји у поменутом нацрту закључака.

Црна Гора се даље подстиче да повећа напоре, посебно у критичним областима као што су слобода изражавања и медија, те борба против корупције и организованог криминала.

"Признајући до сада постигнути напредак, Савјет наглашава потребу да се побољшају резултати у истрагама, кривичном гоњењу, правоснажним пресудама и одузимању имовине стечене кривичним дјелима", наводи се такође.

Званична Подгорица се позива да "без одлагања" укине сваку шему или мјеру која би могла компромитовати или угрозити усклађивање са правном тековином и политикама ЕУ.

Европска унија ће, наводи се, усвојеним закључцима цјенити конструктивну посвећеност Црне Горе даљем развоју регионалне сарадње и унапређењу добросуседских односа.

Црна Гора ће, кажу, бити "снажно похваљена" за њену досљедну сарадњу по питањима спољне политике, а посебно њено чврсто и дуготрајно и потпуно усклађивање са Заједничком спољном и безбједносном политиком, укључујући рестриктивне мјере ЕУ, што показује, како стоји у документу "снажан сигнал о стратешкој опредјељености Црне Горе њеном путу ка ЕУ".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана