Savjet EU: Uzdržati se od produbljivanja institucionalne krize u Crnoj Gori

Tanjug
Savjet EU: Uzdržati se od produbljivanja institucionalne krize u Crnoj Gori

PODGORICA - Savjet Evropske unije apeluje na sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, prevaziđu polarizaciju i poziva ih da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje.

"Crnogorski politički akteri treba da izgrade konsenzus kako bi povratili funkcionalnost demokratskih institucija i administracije neophodne za ispunjavanje proklamovanog ključnog cilja Crne Gore integracije u EU", stoji u nacrtu zaključaka u koje je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Ove zaključke će ministri nadležni za evropska pitanja usvojiti na sastanku koji će biti održan 13. decembra, a potom će ih odobriti i šefovi država i vlada EU na samitu koji je zakazan za 15. i 16. decembar.

Podsjeća se da je u pregovorima o članstvu Crne Gore u EU otvoreno 33 poglavlja a zatvoreno samo tri.

"Međutim zbog zastoja u neophodnim reformama, Crna Gora više od dvije godine nije napredovala u prisupnim pregovorima. Posljednji put je Crna Gora otvorila poglavlja u junu 2020. godine. Politčka nestabilnost u zemlji koja je obilježila praktično cijelu tekuću godinu je dodatno uticala na usporavanje procesa evropskih integracija", stoji u pomenutom nacrtu zaključaka.

Crna Gora se dalje podstiče da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Priznajući do sada postignuti napredak, Savjet naglašava potrebu da se poboljšaju rezultati u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima", navodi se takođe.

Zvanična Podgorica se poziva da "bez odlaganja" ukine svaku šemu ili mjeru koja bi mogla kompromitovati ili ugroziti usklađivanje sa pravnom tekovinom i politikama EU.

Evropska unija će, navodi se, usvojenim zaključcima cjeniti konstruktivnu posvećenost Crne Gore daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusedskih odnosa.

Crna Gora će, kažu, biti "snažno pohvaljena" za njenu dosljednu saradnju po pitanjima spoljne politike, a posebno njeno čvrsto i dugotrajno i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, uključujući restriktivne mjere EU, što pokazuje, kako stoji u dokumentu "snažan signal o strateškoj opredjeljenosti Crne Gore njenom putu ka EU".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana