Само Хрватска тражи 35.000 радника: Сви одоше у сезонце, плате и до 2.500 евра

ГС
Foto: Aрхива

Пандемија која је потопила двије сезоне, али и жеља грађана да ове године пошто пото виде море масовно је подигла и тражњу за сезонским радницима у окружењу, али и цијену њиховог рада.

У Хрватској и Црној Гори тражи се радник више, а плате иду и до 2.500 евра.

Само Хрватској недостаје око 35.000 радника, а мањак може да се буде прилика за домаће раднике, који већ годинама на љето одлазе у Хрватску и Црну Гору и враћају се са љетње “тезге” осјетно финансијско тежи. Очекивања су да ће најбоље проћи радници у угоститељству којима се плате крећу од 600 евра најмање (колико се плаћају собарице у хотелима) до неколико хиљада евра на колико могу да рачунају профи кувари.

Многи послодавци већ увелико траже раднике, те “рупу! већ осјећају српски угостититељи . Њима радници посљедњих недјеља све чешће најављују отказе, а како кажу рачуница је јасна.

– Мој конобар иде у Црну Гору и то за плату од 800 евра плус добија смјештај и храну. Код мене има 50.000 динара, а доле ће и да се брчне мало и да промијени околину. Они који иду у Хрватску уговарају још боље услове – каже један београдски угоститељ, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана