Samo Hrvatska traži 35.000 radnika: Svi odoše u sezonce, plate i do 2.500 evra

GS
Foto: Arhiva

Pandemija koja je potopila dvije sezone, ali i želja građana da ove godine pošto poto vide more masovno je podigla i tražnju za sezonskim radnicima u okruženju, ali i cijenu njihovog rada.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori traži se radnik više, a plate idu i do 2.500 evra.

Samo Hrvatskoj nedostaje oko 35.000 radnika, a manjak može da se bude prilika za domaće radnike, koji već godinama na ljeto odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru i vraćaju se sa ljetnje “tezge” osjetno finansijsko teži. Očekivanja su da će najbolje proći radnici u ugostiteljstvu kojima se plate kreću od 600 evra najmanje (koliko se plaćaju sobarice u hotelima) do nekoliko hiljada evra na koliko mogu da računaju profi kuvari.

Mnogi poslodavci već uveliko traže radnike, te “rupu! već osjećaju srpski ugostititelji . Njima radnici posljednjih nedjelja sve češće najavljuju otkaze, a kako kažu računica je jasna.

– Moj konobar ide u Crnu Goru i to za platu od 800 evra plus dobija smještaj i hranu. Kod mene ima 50.000 dinara, a dole će i da se brčne malo i da promijeni okolinu. Oni koji idu u Hrvatsku ugovaraju još bolje uslove – kaže jedan beogradski ugostitelj, prenosi Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana