Руска црква поздравља одлуку СПЦ о признању аутокефалности Македонске цркве

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Руска православна црква поздравља одлуку Српске православне цркве да призна аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА), изјавио је замјеник предсједника Одјељења за спољне црквене односе (ДЕЦР) Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов.

Он је оцијенио да је то радостан догађај и најавио да ће о њему на наредном састанку разговарати Свети синод Руске православне цркве.

"Радујемо се заједно са нашом браћом Србима и Македонцима. Дуго смо чекали овај догађај и сада је дошао час воље Божије. Вјерујем да ће Свети синод Руске православне цркве на сљедећем састанку дати одговарајући одговор на вијест коју смо примили“, рекао је Балашов за Тасс.

Патријарх српски Порфирије објавио је у уторак на заједничкој литургији у Саборном храму у Скопљу на празник Светог Ћирила и Методија да је Свети Сабор Српске православне цркве донио одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност МПЦ-ОА.

Казао је и да је Сабор ставио у дужност Синоду СПЦ и патријарху да заједно и у сарадњи са архипеископом Стефаном и Синодом МПЦ-ОА разради све техничко-оргнизационе детаље и да ће након тога услиједити црквено проглашење званичним актом.

Додао је да ће све помјесне цркве бити обавјештене и позване да и оне прихвате статус аутокефатлност МПЦ-ОА.

Претходно су 19. маја Српска и Македонска православна црква одржале прву заједничку службу послије више од пола вијека у Храму Светог Саве у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана