Ruska crkva pozdravlja odluku SPC o priznanju autokefalnosti Makedonske crkve

Tanjug
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), izjavio je zamjenik predsjednika Odjeljenja za spoljne crkvene odnose (DECR) Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov.

On je ocijenio da je to radostan događaj i najavio da će o njemu na narednom sastanku razgovarati Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

"Radujemo se zajedno sa našom braćom Srbima i Makedoncima. Dugo smo čekali ovaj događaj i sada je došao čas volje Božije. Vjerujem da će Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve na sljedećem sastanku dati odgovarajući odgovor na vijest koju smo primili“, rekao je Balašov za Tass.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Ćirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve donio odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslijediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomjesne crkve biti obavještene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Prethodno su 19. maja Srpska i Makedonska pravoslavna crkva održale prvu zajedničku službu poslije više od pola vijeka u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana