Русија продужила санкције Црној Гори

Танјуг
Русија продужила санкције Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Предсједник Русије Владимир Путин продужио је до 2022. ембарго Москве на испоруке одређених прехрамбених производа из земаља које су увеле или подржале антируске санкције, међу којима је и Црна Гора, преноси подгорички портал Дан.

То произилази из предсједничке уредбе „о проширењу одређених посебних економских мјера ради безбједности Руске Федерације”, која ступа на снагу одмах, а објављена је на службеној интернет бази података за правне информације, наводи портал.

Русија је под санкцијама од 2014. године, када је Европска унија оптужила Кремљ да је угрозио територијалну цијеловитост Украјине, а Црна Гора је била међу првим државама које су се придружиле санкцијама које је ЕУ увела Русији.

Русија је предсједничким декретом од 6. августа 2014. увела ембарго на прехрамбене производе против земаља које су увеле или подржале санкције Русији.

Ембарго се првобитно примјењивао на производе из САД, ЕУ, Аустралије, Норвешке и Канаде, а Црна Гора, Албанија, Исланд, Лихтенштајн и Украјина уврштене су, од 1. јануара 2016, на листу ових земаља, јер су се придружиле санкцијама Русији.

Са аспекта количине и вриједности црногорски извоз пољопривредних производа у Русију није толико значајан, у 2015. години је био укупно око 55 милиона евра, а од тога је извоз у Русију износио око 900.000 евра, а у размјени пољопривредних производа са Москвом, Подгорица има позитиван биланс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана