Rusija produžila sankcije Crnoj Gori

Tanjug
Rusija produžila sankcije Crnoj Gori

PODGORICA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin produžio je do 2022. embargo Moskve na isporuke određenih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele ili podržale antiruske sankcije, među kojima je i Crna Gora, prenosi podgorički portal Dan.

To proizilazi iz predsjedničke uredbe „o proširenju određenih posebnih ekonomskih mjera radi bezbjednosti Ruske Federacije”, koja stupa na snagu odmah, a objavljena je na službenoj internet bazi podataka za pravne informacije, navodi portal.

Rusija je pod sankcijama od 2014. godine, kada je Evropska unija optužila Kremlj da je ugrozio teritorijalnu cijelovitost Ukrajine, a Crna Gora je bila među prvim državama koje su se pridružile sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Rusija je predsjedničkim dekretom od 6. avgusta 2014. uvela embargo na prehrambene proizvode protiv zemalja koje su uvele ili podržale sankcije Rusiji.

Embargo se prvobitno primjenjivao na proizvode iz SAD, EU, Australije, Norveške i Kanade, a Crna Gora, Albanija, Island, Lihtenštajn i Ukrajina uvrštene su, od 1. januara 2016, na listu ovih zemalja, jer su se pridružile sankcijama Rusiji.

Sa aspekta količine i vrijednosti crnogorski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju nije toliko značajan, u 2015. godini je bio ukupno oko 55 miliona evra, a od toga je izvoz u Rusiju iznosio oko 900.000 evra, a u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa Moskvom, Podgorica ima pozitivan bilans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana