Ријека: На врху солитера осванула велика црвена петокрака

Танјуг
Ријека: На врху солитера осванула велика црвена петокрака

РИЈЕКА - На врху солитера у Ријеци осванула је велика црвена петокрака.

Умјетничка инсталација Немање Цвијановића „Споменик црвеној Ријеци - самоодбрамбени споменик” постављена је на крову ријечког солитера, на дан одлуке о прикључењу Ријеке Хрватској, а реализована је у склопу програма Европске престолнице културе, саопштено је из Ријеке 2020.

Ријеч је, како је наведено, о скулптури у облику велике одбачене и заборављене партизанске звијезде петокраке у коју је уроњено 2.800 крхотина стакла које подсјећају на 2.800 погинулих бораца у бици за Ријеку у Другом свјетском рату.

Умјетничка интервенција је постављена на дан када је 1943. године, након капитулације Италије, Земаљско антифашистичко вијеће народног ослобођења Хрватске (ЗАВНОХ), чијим је Извршним одбором председавао књижевник Владимир Назор, донијело одлуку о повратку Ријеке Хрватској.

Инсталација је саставни дио програма Изврнути џеп - умјетничке интервенције у јавном простору, у организацији Музеја модерне и савремене умјетности, у склопу програмског правца Доба моћи.

Доба моћи је програмски правац Ријеке 2020 - ЕПК, који тематизује и истражује историјске промјене и актуелне манифестације моћи.

Према ријечима Немање Цвијановића, “накривљена и окрњена звијезда у својој примарној симболици комуницира парадокс одбаченог, али још увијек ''опасног'' антифашистичког, али и револуционарног наслијеђа, као симбол међународног радничког покрета и борбе за праведније друштво”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана