Rijeka: Na vrhu solitera osvanula velika crvena petokraka

Tanjug
Rijeka: Na vrhu solitera osvanula velika crvena petokraka

RIJEKA - Na vrhu solitera u Rijeci osvanula je velika crvena petokraka.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci - samoodbrambeni spomenik” postavljena je na krovu riječkog solitera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a realizovana je u sklopu programa Evropske prestolnice kulture, saopšteno je iz Rijeke 2020.

Riječ je, kako je navedeno, o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2.800 poginulih boraca u bici za Rijeku u Drugom svjetskom ratu.

Umjetnička intervencija je postavljena na dan kada je 1943. godine, nakon kapitulacije Italije, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsedavao književnik Vladimir Nazor, donijelo odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru, u organizaciji Muzeja moderne i savremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći.

Doba moći je programski pravac Rijeke 2020 - EPK, koji tematizuje i istražuje istorijske promjene i aktuelne manifestacije moći.

Prema riječima Nemanje Cvijanovića, “nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek ''opasnog'' antifašističkog, ali i revolucionarnog naslijeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana