Рибарима у Двору додијељено 2.400 евра

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Хрватски Фонд за збрињавање радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко додијелио је 2.400 евра рибарима из Двора, локалне заједнице гдје је планирано складиштење радиоактивног отпада.

Из Фонда објашњавају да су средства додијељена како би се одржао интерес за рибарство на подручју општине Двор, те да је новац добило Спортско-риболовно удружење “Седра” Дивуша.

“Добијена средства удружење ће утрошити за набавку опреме потребне за чишћење и одржавање обала и такмичарских стаза”, наведено је у објашњењу кој је објављено данас.

Фонд је прошлог мјесеца објавио јавни позив за додјелу средстава за набавку прихране за пчеле, а након тога је Пчеларском удружењу “Кестен” Двор додијељено 5.300 евра.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, као и око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе “Уна”, угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана