Ribarima u Dvoru dodijeljeno 2.400 evra

Srna
Foto: Ilustracija

ZAGREB- Hrvatski Fond za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško dodijelio je 2.400 evra ribarima iz Dvora, lokalne zajednice gdje je planirano skladištenje radioaktivnog otpada.

Iz Fonda objašnjavaju da su sredstva dodijeljena kako bi se održao interes za ribarstvo na području opštine Dvor, te da je novac dobilo Sportsko-ribolovno udruženje “Sedra” Divuša.

“Dobijena sredstva udruženje će utrošiti za nabavku opreme potrebne za čišćenje i održavanje obala i takmičarskih staza”, navedeno je u objašnjenju koj je objavljeno danas.

Fond je prošlog mjeseca objavio javni poziv za dodjelu sredstava za nabavku prihrane za pčele, a nakon toga je Pčelarskom udruženju “Kesten” Dvor dodijeljeno 5.300 evra.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, kao i oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode “Una”, ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana