Регистрован први случај малих богиња

СРНА
Регистрован први случај малих богиња

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори је данас регистрован први случај оболијевања од малих богиња, саопштили су из Института за јавно здравље.

Ријеч је о дјетету од осам година које није вакцинисано.

Након потврђивања случаја предузете су све неопходне мјере како би се спријечило даље ширење болести и надлежне здравствене институције пажљиво прате епидемиолошку ситуацију.

Из ове здравствене установе истакли су да ова појава долази у контексту актуелне епидемиолошке ситуације у земљама у окружењу у којима су регистроване епидемије малих богиња са више од 4.600 обољелих и најмање шест умрлих, од којих четворо дјеце млађе од једне године.

У саопштењу се наводи да је из тог разлога у посљедњем периоду посебно наглашавана потреба за предузимањем превентивних мјера како би се спријечило ширење ове заразне болести.

Из Института за јавно здравље појаснили су да су морбили /мале богиње/ спадају у групу високо контагиозних вирусних осипних грозница које се манифестују макулопапулозном оспом по тијелу и најчешће се јављају у форми мањих или већих епидемија. /крај/тб/дад

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана