Registrovan prvi slučaj malih boginja

SRNA
Registrovan prvi slučaj malih boginja

PODGORICA - U Crnoj Gori je danas registrovan prvi slučaj obolijevanja od malih boginja, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

Riječ je o djetetu od osam godina koje nije vakcinisano.

Nakon potvrđivanja slučaja preduzete su sve neophodne mjere kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti i nadležne zdravstvene institucije pažljivo prate epidemiološku situaciju.

Iz ove zdravstvene ustanove istakli su da ova pojava dolazi u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije u zemljama u okruženju u kojima su registrovane epidemije malih boginja sa više od 4.600 oboljelih i najmanje šest umrlih, od kojih četvoro djece mlađe od jedne godine.

U saopštenju se navodi da je iz tog razloga u posljednjem periodu posebno naglašavana potreba za preduzimanjem preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolesti.

Iz Instituta za javno zdravlje pojasnili su da su morbili /male boginje/ spadaju u grupu visoko kontagioznih virusnih osipnih groznica koje se manifestuju makulopapuloznom ospom po tijelu i najčešće se javljaju u formi manjih ili većih epidemija. /kraj/tb/dad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana