Регион наредних дана очекују обилне кише и снијег

Танјуг
Регион наредних дана очекују обилне кише и снијег

ЗАГРЕБ, ПОДГОРИЦА - Наредних дана у региону се очекује период јаких киша, бујичних поплава и снијега, уз могуће стварање снежног покривача.

Данас је на снази метеоаларм за цијелу Хрватску, осим за загребачку и осјечку регију. За госпићку и ријечку регију на снази је наранџасти метеоаларм због јаке кише и жути због вјетра и грмљавинског невремена.

Такође, због јаке кише, ветра и грмљавинског невремена је на снази жути метеоаларм за остала подручја.

За сутра је скоро за цијелу Хрватску издат метеоаларм, изузев осјечке регије.

У већини земље бит ће обилних киша, а у горским крајевима могуће је и да снијег напада више од пет центиметара

До недеље увече очекује се и стварање знатнијег снежног покривача, понајприје у горју гдје ће нападати вјероватно и више од 20 центиметара.

Снијега ће, кажу, бити и у нижим крајевима, прије свега на подручју централне и источне Хрватске, уз могућност стварања сњежног покривача.

Због најављених екстремних метеоролошких појава у Црној Гори, МУП је издао упозорење и позвао грађане да своје активности прилагоде најављеној метеоролошкој ситуацији.

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а послао је обавијештење свим учесницима у систему заштите и спашавања у циљу подизања нивоа оперативне спремности.

"Наиме, за период од 9 до 11. децембра очекује се циклонска активност, која ће у јужним-приморским и централним дјеловима па према сјеверу (Колашин, Жабљак и сјевероисточни дио према граници са Албанијом) условити јаку кишу, локалне краткотрајне олујно временске непогоде и јак јужни вјетар", наводи се у саопштењу.

Такође, додаје се, да ће у недјељу поподне на сјеверу доћи до осјетног захлађења увече и током ноћи у већини мјеста на сјеверу у правцу централних виших предјела киша ће прећи у снијег.

Због утицаја циклона и јаког јужног-југозападног струјања ваздуха, у јужном Јадрану, како истичу, очекује се краткотрајно подизање нивоа мора, јаки таласи-узбуркано море и локални проблеми са водом дуж обале.

"Због очекиване метеоролошке ситуације могући су одређени проблеми на терену, а због интензивне кише и наглог прилива обилне количине воде, потенцијално су могући бујични проблеми, првенствено на бујичним токовима и у урбаним срединама, на саобраћајницама и на потенцијално рањивим мјестима могућа су локална клизишта или одрони, посебно гдје су вршени озбиљни грађевински захвати гдје је нарушена природна повезаност тла", стоји у упозорењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана