Region narednih dana očekuju obilne kiše i snijeg

Tanjug
Region narednih dana očekuju obilne kiše i snijeg

ZAGREB, PODGORICA - Narednih dana u regionu se očekuje period jakih kiša, bujičnih poplava i snijega, uz moguće stvaranje snežnog pokrivača.

Danas je na snazi meteoalarm za cijelu Hrvatsku, osim za zagrebačku i osječku regiju. Za gospićku i riječku regiju na snazi je narandžasti meteoalarm zbog jake kiše i žuti zbog vjetra i grmljavinskog nevremena.

Takođe, zbog jake kiše, vetra i grmljavinskog nevremena je na snazi žuti meteoalarm za ostala područja.

Za sutra je skoro za cijelu Hrvatsku izdat meteoalarm, izuzev osječke regije.

U većini zemlje bit će obilnih kiša, a u gorskim krajevima moguće je i da snijeg napada više od pet centimetara

Do nedelje uveče očekuje se i stvaranje znatnijeg snežnog pokrivača, ponajprije u gorju gdje će napadati vjerovatno i više od 20 centimetara.

Snijega će, kažu, biti i u nižim krajevima, prije svega na području centralne i istočne Hrvatske, uz mogućnost stvaranja snježnog pokrivača.

Zbog najavljenih ekstremnih meteoroloških pojava u Crnoj Gori, MUP je izdao upozorenje i pozvao građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je obaviještenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja u cilju podizanja nivoa operativne spremnosti.

"Naime, za period od 9 do 11. decembra očekuje se ciklonska aktivnost, koja će u južnim-primorskim i centralnim djelovima pa prema sjeveru (Kolašin, Žabljak i sjeveroistočni dio prema granici sa Albanijom) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar", navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, da će u nedjelju popodne na sjeveru doći do osjetnog zahlađenja uveče i tokom noći u većini mjesta na sjeveru u pravcu centralnih viših predjela kiša će preći u snijeg.

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu, kako ističu, očekuje se kratkotrajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

"Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, potencijalno su mogući bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni, posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla", stoji u upozorenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana