Рајко Вукадиновић - борац за слободу Крајишких Срба

Срна
Рајко Вукадиновић - борац за слободу Крајишких Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио да је припадник милиције САО Крајине Рајко Вукадиновић (32), који је убијен на данашњи дан 1991. године током упада хрватских специјалаца на подручје Националног парка "Плитвице", био борац за слободу крајишких Срба, а не терориста како га називају у Хрватској.

"Због тога треба да будемо поносни на Рајка Вукадиновића", рекао је Линта.

Он је навео да је Вукадиновић био прва жртва агресије проусташког режима Фрање Туђмана на српски народ на подручју Крајине.

Линта је оцијенио да је агресивна акција хрватских специјалаца на Плитвичка језера један у низу доказа да Туђманов режим није имао политичку вољу да почне суштински дијалог са Србима и да истински поштује њихова уставна, национална, политичких и културна права.

Он је подсјетио да се данас навршавају 33 године од погибије Вукадиновића који је са саборцима бранио подручје Коренице и Плитвичких језера од намјере припадника хрватске специјалне полиције да насилним путем успоставе власт.

На Плитвичким језерима се 31. марта 1991. године догодио први оружани сукоб између
хрватских специјалаца и припадника милиције САО Крајине, у јавности познат као "крвави Ускрс", саопштено је из Савеза Срба из региона.

Током ове акције хрватска полиција је заробила 17 Срба који су мјесецима
свирепо мучени све до њихове размјене у августу исте године.

Први Туђманов министар унутрашњих послова Јосип Бољковац написао је у својој књизи "Истина мора изаћи ван" да је рат у Хрватској почео нападом на Србе, мислећи, између осталог, на оружане сукобе на Плитвицама 31. марта 1991. и у Борову Селу 2. маја 1991. године, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана