Rajko Vukadinović - borac za slobodu Krajiških Srba

Srna
Rajko Vukadinović - borac za slobodu Krajiških Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio da je pripadnik milicije SAO Krajine Rajko Vukadinović (32), koji je ubijen na današnji dan 1991. godine tokom upada hrvatskih specijalaca na područje Nacionalnog parka "Plitvice", bio borac za slobodu krajiških Srba, a ne terorista kako ga nazivaju u Hrvatskoj.

"Zbog toga treba da budemo ponosni na Rajka Vukadinovića", rekao je Linta.

On je naveo da je Vukadinović bio prva žrtva agresije proustaškog režima Franje Tuđmana na srpski narod na području Krajine.

Linta je ocijenio da je agresivna akcija hrvatskih specijalaca na Plitvička jezera jedan u nizu dokaza da Tuđmanov režim nije imao političku volju da počne suštinski dijalog sa Srbima i da istinski poštuje njihova ustavna, nacionalna, političkih i kulturna prava.

On je podsjetio da se danas navršavaju 33 godine od pogibije Vukadinovića koji je sa saborcima branio područje Korenice i Plitvičkih jezera od namjere pripadnika hrvatske specijalne policije da nasilnim putem uspostave vlast.

Na Plitvičkim jezerima se 31. marta 1991. godine dogodio prvi oružani sukob između
hrvatskih specijalaca i pripadnika milicije SAO Krajine, u javnosti poznat kao "krvavi Uskrs", saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Tokom ove akcije hrvatska policija je zarobila 17 Srba koji su mjesecima
svirepo mučeni sve do njihove razmjene u avgustu iste godine.

Prvi Tuđmanov ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac napisao je u svojoj knjizi "Istina mora izaći van" da je rat u Hrvatskoj počeo napadom na Srbe, misleći, između ostalog, na oružane sukobe na Plitvicama 31. marta 1991. i u Borovu Selu 2. maja 1991. godine, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana