Радници се одрекли 8 милиона евра да Србин не би преузео Краш

Танјуг
Радници се одрекли 8 милиона евра да Србин не би преузео Краш

ЗАГРЕБ - Радници Краша одрекли су се 60 милиона куна (осам милиона евра) када су у суботу продали своје дионице Месној индустрији Браћа Пивац, упркос томе што су имали знатно повољнију понуду “Kappa Star Limited”, компаније у власништву српског предузетника Небојше Шарановића, пише портал Index.

Шарановић је дао понуду од 1.075 куна по дионици (144,4 евра), тако да би за цијели пакет добили око 297 милиона куна (39,9 милиона евра), прецизира се у тексту.

Која сила је натјерала раднике да прихвате неповољнију понуду, знају само они, но њихова одлука довешће МИБ Пивац до готово 50-процентног удјела у Крашу, додаје се даље.

Шарановић тренутно држи преко 26 посто дионица Краша, а у изјави за Index поновио је да је спреман да буде мањински акционар и да активно учествује у управљању компанијом.

Портал констатује да је српски бизнисмен у понедјељак, судећи по цијени и промету, престао да купује дионице Краша, па је цијена пала на 720 куна (96,7 евра), што је за више од 30 одсто ниже у односу на трговање у петак.

Такође наводи да се “Каппа Стар” на својој веб страници представља као “инвестициона компанија” која у послује у папирном, прехрамбеном и сектору некретнина, а у чијем су власништву Фабрика картона Умка - Београд, Фабрика бисквита и кекса Јаффа - Црвенка, Папир сервис ФХБ - Београд, Екостар Пак - Београд, Фабрика бисквита и кекса Банини - Кикинда, као и некретнине на неким атрактивним локацијама у Београду.

“Каппа Стар” група је прошле године имала приход од око 240 милиона евра, док је бруто добит износила 29,1 милион евра. Крајем прошле године запошљавали су 2.526 радника, преноси портал.

Што се тиче Пивца, они се хвале да су преузимањем Краша постали један од највећих производно-прехрамбених субјеката у југоисточној Европи, са готово 5.000 запослених. 

Уз Месну индустрију Браца Пивац, чланице групе Пивац су ППК карловачка месна индустрија и чаковечка Месна индустрија Вајда. Приход Групе је 2018. године износио је 2,6 милијарди куна (349,3 милиона евра), а добит прије опорезивања 78,7 милиона куна (око 10,6 милиона евра), пише у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана