Radnici se odrekli 8 miliona evra da Srbin ne bi preuzeo Kraš

Tanjug
Radnici se odrekli 8 miliona evra da Srbin ne bi preuzeo Kraš

ZAGREB - Radnici Kraša odrekli su se 60 miliona kuna (osam miliona evra) kada su u subotu prodali svoje dionice Mesnoj industriji Braća Pivac, uprkos tome što su imali znatno povoljniju ponudu “Kappa Star Limited”, kompanije u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića, piše portal Index.

Šaranović je dao ponudu od 1.075 kuna po dionici (144,4 evra), tako da bi za cijeli paket dobili oko 297 miliona kuna (39,9 miliona evra), precizira se u tekstu.

Koja sila je natjerala radnike da prihvate nepovoljniju ponudu, znaju samo oni, no njihova odluka dovešće MIB Pivac do gotovo 50-procentnog udjela u Krašu, dodaje se dalje.

Šaranović trenutno drži preko 26 posto dionica Kraša, a u izjavi za Index ponovio je da je spreman da bude manjinski akcionar i da aktivno učestvuje u upravljanju kompanijom.

Portal konstatuje da je srpski biznismen u ponedjeljak, sudeći po cijeni i prometu, prestao da kupuje dionice Kraša, pa je cijena pala na 720 kuna (96,7 evra), što je za više od 30 odsto niže u odnosu na trgovanje u petak.

Takođe navodi da se “Kappa Star” na svojoj veb stranici predstavlja kao “investiciona kompanija” koja u posluje u papirnom, prehrambenom i sektoru nekretnina, a u čijem su vlasništvu Fabrika kartona Umka - Beograd, Fabrika biskvita i keksa Jaffa - Crvenka, Papir servis FHB - Beograd, Ekostar Pak - Beograd, Fabrika biskvita i keksa Banini - Kikinda, kao i nekretnine na nekim atraktivnim lokacijama u Beogradu.

“Kappa Star” grupa je prošle godine imala prihod od oko 240 miliona evra, dok je bruto dobit iznosila 29,1 milion evra. Krajem prošle godine zapošljavali su 2.526 radnika, prenosi portal.

Što se tiče Pivca, oni se hvale da su preuzimanjem Kraša postali jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Evropi, sa gotovo 5.000 zaposlenih. 

Uz Mesnu industriju Braca Pivac, članice grupe Pivac su PPK karlovačka mesna industrija i čakovečka Mesna industrija Vajda. Prihod Grupe je 2018. godine iznosio je 2,6 milijardi kuna (349,3 miliona evra), a dobit prije oporezivanja 78,7 miliona kuna (oko 10,6 miliona evra), piše u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana