Радман: Прегласавање Хрвата штети односима Хрватске и БиХ

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман коментарисао је резултате Општих избора у БиХ и поручио да ће поновни избор Жељка Комшића у Предсједништво БиХ остати велики терет и једна мрља у односима двије државе.

Према тренутним подацима ЦИК БиХ Комшић је поново испред кандидаткиње за хрватског члана Предсједништва БиХ Борјане Кришто.

Упркос томе, Грлић Радман каже да је ово историјска побједа хрватског народа у БиХ.

"Важно је истаћи да без обзира на укупну мобилизацију хрватског гласачког тијела и овога пута су ови избори донели одређене промјене, посебно за представнике бошњачког народа", рекао је министар.

Он је изразио незадовољство прегласавањем Хрвата.

"То штети односима у БиХ. Већ четврти пут по реду је Комшић изабран гласовима бошњачкога народа а води се као хрватски члан Предсједништва, то ће и даље остати велики терет и једна мрља у нашим односима", прецизирао је Грлић Радман.

Он је оптужио предсједника Хрватске Зорана Милановића да је својим изјавама допринио, како каже, радикализацији политичке сцене у БиХ.

Додао је да се хрватска влада оградила од Милановићевих изјава, али је, казао је, чињеница да је Комшић добио неколико десетина хиљада гласова управо захваљујући тој предсједниковој реторици.

"Надамо се да ће Хрвати након ових избора успјети заједно да договоре нову владу (у ФБиХ). кључно је да сви политички актери у БиХ наставе да разговарају да би обезбиједили даљу равноправност три конститутивна народа (Бошњака, Срба и Хрвата)", рекао је Грлић Радман.

Сматра важним да су друге земље подржале одлуку Кристијана Шмита, САД и Велика Британија и истакао да је хрватска влада мјесецима радила на томе да се Изборни закон БиХ промијени.

"Предсједник Милановић нам је отежао тако што је условљавао рјешење Изборног закона чињеницом да је зауставио примање Шведске и Финске у НАТО савез", рекао је шеф хрватске дипломатије и додао да је добро подсјетити када неко други присваја заслуге које му не припадају.

Шмитову наметнуту одлуку је оцијенио као велики корак напријед.

"Хрвати нису гурнути у политичку ропотарницу. Без ХДЗ не може бити формирана власт (у ФБиХ). Број посланика је повећан на 23, временски рокови су другачије одређени, то је већ гаранција њиховог опстанка у БиХ", рекао је министар.

Грлић Радман је поновио да Комшић није легитимни представник хрватског народа у БиХ и подсјетио да током протекле четири године ниједном није боравио у неком мјесту, гдје је већинско хрватско становништво.

"Да ли је то људски", упитао је и одговорио да није и да је то превара, и лаж.

То, истакао је, не може бити дугорочно исплативо рјешење, јер Комшић је изолован и у том погледу за нас представља никакав фактор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана