Radman: Preglasavanje Hrvata šteti odnosima Hrvatske i BiH

Tanjug
Foto: Arhiva

ZAGREB- Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman komentarisao je rezultate Opštih izbora u BiH i poručio da će ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH ostati veliki teret i jedna mrlja u odnosima dvije države.

Prema trenutnim podacima CIK BiH Komšić je ponovo ispred kandidatkinje za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto.

Uprkos tome, Grlić Radman kaže da je ovo istorijska pobjeda hrvatskog naroda u BiH.

"Važno je istaći da bez obzira na ukupnu mobilizaciju hrvatskog glasačkog tijela i ovoga puta su ovi izbori doneli određene promjene, posebno za predstavnike bošnjačkog naroda", rekao je ministar.

On je izrazio nezadovoljstvo preglasavanjem Hrvata.

"To šteti odnosima u BiH. Već četvrti put po redu je Komšić izabran glasovima bošnjačkoga naroda a vodi se kao hrvatski član Predsjedništva, to će i dalje ostati veliki teret i jedna mrlja u našim odnosima", precizirao je Grlić Radman.

On je optužio predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je svojim izjavama doprinio, kako kaže, radikalizaciji političke scene u BiH.

Dodao je da se hrvatska vlada ogradila od Milanovićevih izjava, ali je, kazao je, činjenica da je Komšić dobio nekoliko desetina hiljada glasova upravo zahvaljujući toj predsjednikovoj retorici.

"Nadamo se da će Hrvati nakon ovih izbora uspjeti zajedno da dogovore novu vladu (u FBiH). ključno je da svi politički akteri u BiH nastave da razgovaraju da bi obezbijedili dalju ravnopravnost tri konstitutivna naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata)", rekao je Grlić Radman.

Smatra važnim da su druge zemlje podržale odluku Kristijana Šmita, SAD i Velika Britanija i istakao da je hrvatska vlada mjesecima radila na tome da se Izborni zakon BiH promijeni.

"Predsjednik Milanović nam je otežao tako što je uslovljavao rješenje Izbornog zakona činjenicom da je zaustavio primanje Švedske i Finske u NATO savez", rekao je šef hrvatske diplomatije i dodao da je dobro podsjetiti kada neko drugi prisvaja zasluge koje mu ne pripadaju.

Šmitovu nametnutu odluku je ocijenio kao veliki korak naprijed.

"Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu. Bez HDZ ne može biti formirana vlast (u FBiH). Broj poslanika je povećan na 23, vremenski rokovi su drugačije određeni, to je već garancija njihovog opstanka u BiH", rekao je ministar.

Grlić Radman je ponovio da Komšić nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH i podsjetio da tokom protekle četiri godine nijednom nije boravio u nekom mjestu, gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo.

"Da li je to ljudski", upitao je i odgovorio da nije i da je to prevara, i laž.

To, istakao je, ne može biti dugoročno isplativo rješenje, jer Komšić je izolovan i u tom pogledu za nas predstavlja nikakav faktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana