Пуповац: У Јадовну се одиграла почетна фаза геноцида

Танјуг
Пуповац: У Јадовну се одиграла почетна фаза геноцида

ЈАДОВНО - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац поручио је данас на комеморацији у Јадовном да Независна Држава Хрватска (НДХ) није била простор за живот Срба, Рома и Хрвата антифашиста и истакао да Јадовно још није уређено и означено као логор смрти.

Пуповац је истакао да није обновљен споменик који је до рушења 1991. године постојао у Чачић-Драги.

"То што се догађало овдје у Госпићу, на Велебиту и на Пагу, то није био ни хир, ни противзаконито поступање представника закона и реда. То је било у складу са законима које је усташка власт установила као свој поредак - поредак масовног злочина истријебљења", рекао је Пуповац на обиљежавању годишњице злочина у Јадовном, пренијела је Хина.

Пуповац је истакао да у Јадовном нису убијани ни војници, нити ратни заробљеници. Он је подсјетио на законе које је доносио Анте Павелић на основу којих је Србима и Јеврејима одузимана имовина, а Срби присилно исељавани из НДХ и на основу којих је ћирилица била забрањена.

"Истовремено са доношењем ових закона вођена је све жешћа и жешћа пропаганда против Јевреја и Срба у којој су демонизовани и стигматизовани као егзистенцијална пријетња хрватском народу и његовој држави, као нижеразредна и аморална бића. Вођена је пропаганда њихове дехуманизације", указао је Пуповац.

Додао је како "довођење припадника српског и јеврејског народа на ово мјесто показују коначан циљ те дехуманизације." 

"Била је то почетна етапа геноцида", казао је.

Комеморацију у Јадовном организовало је Српско народно вијеће, а поред Пуповца, присуствовали су и изасланица хрватског премијера Андреја Пленковића и државна секретарка у Министарству правосуђа Ведрана Шимунџа Николић, изасланик предсједника Сабора и предсједник Савеза Рома Вељко Кајтази, као и директор спомен-подручја ЈУСП "Јасеновац" Иво Пејаковић.

Шимунџа Николић изразила је "дубоко поштовање према мучки убијеним невиним жртвама", наглашавајући да се данас више него икада морамо сјећати прошлости и учити из ње. 

Она је рекла да фашизам представља срамотну и тамну страну у историји човечанства и да због тога сви морају да се заједно супротставе свим тоталитарним облицима који пријете и у данашње вријеме.

Јадовно је једна од локација бившег усташког концентрациног логора из система Госпић-Јадовно-Паг, где је током љета 1941. године убијено 40.123 људи, углавном Срба и Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана