Pupovac: U Jadovnu se odigrala početna faza genocida

Tanjug
Pupovac: U Jadovnu se odigrala početna faza genocida

JADOVNO - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je danas na komemoraciji u Jadovnom da Nezavisna Država Hrvatska (NDH) nije bila prostor za život Srba, Roma i Hrvata antifašista i istakao da Jadovno još nije uređeno i označeno kao logor smrti.

Pupovac je istakao da nije obnovljen spomenik koji je do rušenja 1991. godine postojao u Čačić-Dragi.

"To što se događalo ovdje u Gospiću, na Velebitu i na Pagu, to nije bio ni hir, ni protivzakonito postupanje predstavnika zakona i reda. To je bilo u skladu sa zakonima koje je ustaška vlast ustanovila kao svoj poredak - poredak masovnog zločina istrijebljenja", rekao je Pupovac na obilježavanju godišnjice zločina u Jadovnom, prenijela je Hina.

Pupovac je istakao da u Jadovnom nisu ubijani ni vojnici, niti ratni zarobljenici. On je podsjetio na zakone koje je donosio Ante Pavelić na osnovu kojih je Srbima i Jevrejima oduzimana imovina, a Srbi prisilno iseljavani iz NDH i na osnovu kojih je ćirilica bila zabranjena.

"Istovremeno sa donošenjem ovih zakona vođena je sve žešća i žešća propaganda protiv Jevreja i Srba u kojoj su demonizovani i stigmatizovani kao egzistencijalna prijetnja hrvatskom narodu i njegovoj državi, kao nižerazredna i amoralna bića. Vođena je propaganda njihove dehumanizacije", ukazao je Pupovac.

Dodao je kako "dovođenje pripadnika srpskog i jevrejskog naroda na ovo mjesto pokazuju konačan cilj te dehumanizacije." 

"Bila je to početna etapa genocida", kazao je.

Komemoraciju u Jadovnom organizovalo je Srpsko narodno vijeće, a pored Pupovca, prisustvovali su i izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i državna sekretarka u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, izaslanik predsjednika Sabora i predsjednik Saveza Roma Veljko Kajtazi, kao i direktor spomen-područja JUSP "Jasenovac" Ivo Pejaković.

Šimundža Nikolić izrazila je "duboko poštovanje prema mučki ubijenim nevinim žrtvama", naglašavajući da se danas više nego ikada moramo sjećati prošlosti i učiti iz nje. 

Ona je rekla da fašizam predstavlja sramotnu i tamnu stranu u istoriji čovečanstva i da zbog toga svi moraju da se zajedno suprotstave svim totalitarnim oblicima koji prijete i u današnje vrijeme.

Jadovno je jedna od lokacija bivšeg ustaškog koncentracinog logora iz sistema Gospić-Jadovno-Pag, gde je tokom ljeta 1941. godine ubijeno 40.123 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana