Пуповац: Петрова гора - заборављено срце покрета слободе

Срна
Пуповац: Петрова гора - заборављено срце покрета слободе

КРЊАК - Српско народно вијеће данас је обиљежило 79 година од пробоја на Биљегу и одало почаст партизанским борцима и народу Кордуна који је кренуо у пробој обруча 1942. године и тако Петрову гору учинио слободном територијом.

У подножју споменика Војина Бакића, који се налази у све лошијем стању, вијенце су на важном мјесту отпора усташком режиму за вријеме НОР-а положили предсједник СНВ-а Милорад Пуповац и начелник општине Крњак Дејан Михајловић, преноси портал СНВ-а “Новости”.

Пуповац је рекао да је Петрова гора била велика у жртви јер је на простору Кордуна у раздобљу од 1941. до 1945. страдала једна трећина локално становништва.

“Од приближно 100.000 становника који су живјели у то вријеме на Кордуну, посебно у бившем котару Вргинмост, око 30.000 су или убијени или су помрли због болести, глади и прогонства”, рекао је Пуповац.

Он је указао да су ти људи уз толику жртву, у тих нешто више од четири године, били вођени идејом слободе и у стању да своју жртву претворе у идеју слободе, бољег живота и бољих односа међу људима.

“То би требала бити поука многима данас који, умјесто да стварају бољи однос међу људима, одржавају све лошији однос”, нагласио је Пуповац.

Пуповац је истакао да је ово мјесто било велико и јер је Петрова гора, са околним врховима, од јула 1941. била склониште за хиљаде избјеглица.

“Овдје је створено јединствено мјесто на простору бивше Југославије јер је створена комуна народа и бораца, установа и покрета отпора режиму зла, који је до њихове одлуке о устанку посијао крваве трагове у Гудовцу, Вељуну и Глини. Овдје је било срце покрета слободе, народноослободилачког, партизанског покрета за који се каже у нашој земљи да је био јединствен и најјачи у Европи. Али, то срце заборављено је од оних који се хвале величином њихових постигнућа”, поручио је Пуповац.

Након неуспјеха у мартовској офанзиви 1942. године, руководство усташке Независне Државе Хрватске припремило је нову прољећну офанзиву преко Кордуна. У обручу који је чинило десетак хиљада усташа, домобрана и нешто италијанских војника, нашло се 730 партизана и 10.000 до 12.000 српских цивила, већином жена и дјеце.

У ноћи са 13. на 14. мај партизанске јединице су кренуле из Муљаве у муњевиту акцију, пробили прву и другу непријатељску линију, те савладали усташко-домобранску посаду у Војнићу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана