Pupovac: Petrova gora - zaboravljeno srce pokreta slobode

Srna
Pupovac: Petrova gora - zaboravljeno srce pokreta slobode

KRNjAK - Srpsko narodno vijeće danas je obilježilo 79 godina od proboja na Biljegu i odalo počast partizanskim borcima i narodu Korduna koji je krenuo u proboj obruča 1942. godine i tako Petrovu goru učinio slobodnom teritorijom.

U podnožju spomenika Vojina Bakića, koji se nalazi u sve lošijem stanju, vijence su na važnom mjestu otpora ustaškom režimu za vrijeme NOR-a položili predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović, prenosi portal SNV-a “Novosti”.

Pupovac je rekao da je Petrova gora bila velika u žrtvi jer je na prostoru Korduna u razdoblju od 1941. do 1945. stradala jedna trećina lokalno stanovništva.

“Od približno 100.000 stanovnika koji su živjeli u to vrijeme na Kordunu, posebno u bivšem kotaru Vrginmost, oko 30.000 su ili ubijeni ili su pomrli zbog bolesti, gladi i progonstva”, rekao je Pupovac.

On je ukazao da su ti ljudi uz toliku žrtvu, u tih nešto više od četiri godine, bili vođeni idejom slobode i u stanju da svoju žrtvu pretvore u ideju slobode, boljeg života i boljih odnosa među ljudima.

“To bi trebala biti pouka mnogima danas koji, umjesto da stvaraju bolji odnos među ljudima, održavaju sve lošiji odnos”, naglasio je Pupovac.

Pupovac je istakao da je ovo mjesto bilo veliko i jer je Petrova gora, sa okolnim vrhovima, od jula 1941. bila sklonište za hiljade izbjeglica.

“Ovdje je stvoreno jedinstveno mjesto na prostoru bivše Jugoslavije jer je stvorena komuna naroda i boraca, ustanova i pokreta otpora režimu zla, koji je do njihove odluke o ustanku posijao krvave tragove u Gudovcu, Veljunu i Glini. Ovdje je bilo srce pokreta slobode, narodnooslobodilačkog, partizanskog pokreta za koji se kaže u našoj zemlji da je bio jedinstven i najjači u Evropi. Ali, to srce zaboravljeno je od onih koji se hvale veličinom njihovih postignuća”, poručio je Pupovac.

Nakon neuspjeha u martovskoj ofanzivi 1942. godine, rukovodstvo ustaške Nezavisne Države Hrvatske pripremilo je novu proljećnu ofanzivu preko Korduna. U obruču koji je činilo desetak hiljada ustaša, domobrana i nešto italijanskih vojnika, našlo se 730 partizana i 10.000 do 12.000 srpskih civila, većinom žena i djece.

U noći sa 13. na 14. maj partizanske jedinice su krenule iz Muljave u munjevitu akciju, probili prvu i drugu neprijateljsku liniju, te savladali ustaško-domobransku posadu u Vojniću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana