Прво двоје осумњичених признали кривицу у "афери Јанаф"

Танјуг
Foto: Танјуг

ЗАГРЕБ - Директор фирме ВГ "Водоопскрба" из Велике Горице Томислав Јелисавац и његова сарадница Катарина Гашпарац први су осумњичени који су признали кривицу у најновијој наводно корупционашкој афери Јадранског нафтовода (Јанаф), пише данас хрватски портал Телеграм.

"Афера Јанаф" данима потреса Хрватску и повод је за континуирано јавно препуцавање предсједника и премијера Хрватске Зорана Милановића и Андреја Пленковића.

Милановић, наиме, тврди да је Пленковић морао знати за истрагу коју су у том случају спроводили надлежни органи и поставља питања зашто сви нису похапшени десет мјесеци раније, док Пленковић то негира.

Позивајући се на изворе блиске истрази, портал пише да је реч о "краку афере" који води према градоначелнику Велике Горице Дражену Баришићу, тачније према сумњама у намјештање пројекта с великогоричким прочистачем отпадних вода.

Јелисавац је, наводи се, након признања већ пуштен да се брани са слободе, а данас се очекује да ће из истражног затвора у Реметинцу изаћи и Катарина Гашпарац.

Обоје су признали недјела која су им стављена на терет, а према неслужбеним информацијама то је спремно учинити још шесторо осумњичених из "корупцијске хоботнице" осумњиченог предузетника Креше Петека.

Наводи се да су Јелисавац и Гашпарац признали да су по налогу градоначелника Велике Горице намјештали тендере за пречистач отпадних вода у том граду управо за Петекову фирму.

У питању је пројект чија је вриједност процијењена на 97 милиона куна, а с Петеком је уговорен посао за око 148 милиона куна.

Незванично, додаје се, Јелисавац има озбиљних проблема са здрављем и задржавање у истражном затвору након хапшења тешко би му пало.

У истрази је изјавио да је све што је градоначелник Баришић тражио од њега, везано за тај пројект, проследио Гашпарац како би то и спровела.

Петека и Баришића истражитељи су у више наврата снимили како се састају у једном великогоричком ресторану, гдје је у једном тренутку позван и Јелисавац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана