Prvo dvoje osumnjičenih priznali krivicu u "aferi Janaf"

Tanjug
Foto: Tanjug

ZAGREB - Direktor firme VG "Vodoopskrba" iz Velike Gorice Tomislav Jelisavac i njegova saradnica Katarina Gašparac prvi su osumnjičeni koji su priznali krivicu u najnovijoj navodno korupcionaškoj aferi Jadranskog naftovoda (Janaf), piše danas hrvatski portal Telegram.

"Afera Janaf" danima potresa Hrvatsku i povod je za kontinuirano javno prepucavanje predsjednika i premijera Hrvatske Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Milanović, naime, tvrdi da je Plenković morao znati za istragu koju su u tom slučaju sprovodili nadležni organi i postavlja pitanja zašto svi nisu pohapšeni deset mjeseci ranije, dok Plenković to negira.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, portal piše da je reč o "kraku afere" koji vodi prema gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, tačnije prema sumnjama u namještanje projekta s velikogoričkim pročistačem otpadnih voda.

Jelisavac je, navodi se, nakon priznanja već pušten da se brani sa slobode, a danas se očekuje da će iz istražnog zatvora u Remetincu izaći i Katarina Gašparac.

Oboje su priznali nedjela koja su im stavljena na teret, a prema neslužbenim informacijama to je spremno učiniti još šestoro osumnjičenih iz "korupcijske hobotnice" osumnjičenog preduzetnika Kreše Peteka.

Navodi se da su Jelisavac i Gašparac priznali da su po nalogu gradonačelnika Velike Gorice namještali tendere za prečistač otpadnih voda u tom gradu upravo za Petekovu firmu.

U pitanju je projekt čija je vrijednost procijenjena na 97 miliona kuna, a s Petekom je ugovoren posao za oko 148 miliona kuna.

Nezvanično, dodaje se, Jelisavac ima ozbiljnih problema sa zdravljem i zadržavanje u istražnom zatvoru nakon hapšenja teško bi mu palo.

U istrazi je izjavio da je sve što je gradonačelnik Barišić tražio od njega, vezano za taj projekt, prosledio Gašparac kako bi to i sprovela.

Peteka i Barišića istražitelji su u više navrata snimili kako se sastaju u jednom velikogoričkom restoranu, gdje je u jednom trenutku pozvan i Jelisavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana