Први пут у историји: Бошњаци имају кандидата за предсједника Сјеверне Македоније

GS
Foto: Кликс

Тим поводом јуче је у просторијама странке у Скопљу одржана конференција за медије на којој је предсједник БДС-а Мунир Колашинац потврдио кандидатуру Смаиловић.

У изјави за портал Радиосарајево.ба Смаиловић је казала да кандидатура за предсједницу Сјеверне Македоније представља велику част и привилегију.

"Али, такође и обавезу. За први пут у историји Македоније, Бошњаци имају свог независног кандидата за предсједничке изборе", каже Смаиловић.

Иако је кандидаткиња Бошњачког демократског савеза, своју улогу види много шире и македонско друштво посматра у цијелости.

"Ја сам кандидаткиња која ће представљати и тражити глас свих народа који живе у Македонији. Верујем да ћу добити велику подршку јер сам у македонској јавности позната као активисткиња за људска права која се увек борила против неправде и дискриминације", закључује Смаиловић.

Ко је Мерсиха Смаиловић?
Мерсиха Смаиловић је правница и грађанска активисткиња, дипломирала је на Универзитету Свети Кирил и Методије на Правном факултету, а тренутно магистрира међународно право на истом универзитету. Била је укључена у неколико иницијатива за измене закона и правилника у држави, преноси Слободенпецат.мк.

Она је алумнисткиња америчке организације "Витал Воицес" коју је основала Хилари Клинтон и која има за циљ едукацију и подршку женама у политици. Мерсиха је рођена у Скопљу, удата је и мајка је двије кћерке.

Она је власница компаније за финансијске и правне услуге "NAHLA CONSULTING" гдjе тренутно има редован радни ангажман. Први круг предсједничких избора у Сјеверној Македонији биће одржан 24. априла, док ће други круг, заједно са парламентарним изборима, бити одржан 8. маја, преноси Телеграф.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана