Prvi put u istoriji: Bošnjaci imaju kandidata za predsjednika Sjeverne Makedonije

GS
Foto: Kliks

Tim povodom juče je u prostorijama stranke u Skoplju održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik BDS-a Munir Kolašinac potvrdio kandidaturu Smailović.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba Smailović je kazala da kandidatura za predsjednicu Sjeverne Makedonije predstavlja veliku čast i privilegiju.

"Ali, takođe i obavezu. Za prvi put u istoriji Makedonije, Bošnjaci imaju svog nezavisnog kandidata za predsjedničke izbore", kaže Smailović.

Iako je kandidatkinja Bošnjačkog demokratskog saveza, svoju ulogu vidi mnogo šire i makedonsko društvo posmatra u cijelosti.

"Ja sam kandidatkinja koja će predstavljati i tražiti glas svih naroda koji žive u Makedoniji. Verujem da ću dobiti veliku podršku jer sam u makedonskoj javnosti poznata kao aktivistkinja za ljudska prava koja se uvek borila protiv nepravde i diskriminacije", zaključuje Smailović.

Ko je Mersiha Smailović?
Mersiha Smailović je pravnica i građanska aktivistkinja, diplomirala je na Univerzitetu Sveti Kiril i Metodije na Pravnom fakultetu, a trenutno magistrira međunarodno pravo na istom univerzitetu. Bila je uključena u nekoliko inicijativa za izmene zakona i pravilnika u državi, prenosi Slobodenpecat.mk.

Ona je alumnistkinja američke organizacije "Vital Voices" koju je osnovala Hilari Klinton i koja ima za cilj edukaciju i podršku ženama u politici. Mersiha je rođena u Skoplju, udata je i majka je dvije kćerke.

Ona je vlasnica kompanije za finansijske i pravne usluge "NAHLA CONSULTING" gdje trenutno ima redovan radni angažman. Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće održan 24. aprila, dok će drugi krug, zajedno sa parlamentarnim izborima, biti održan 8. maja, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana