Просвјетна инспекција у Котору тражи да се из школе уклони слика Светог Саве

Срна
Просвјетна инспекција у Котору тражи да се из школе уклони слика Светог Саве

ПОДГОРИЦА - Просвјетна инспекција затражила је да се из Гимназије у Котору уклони слика Светог Саве која је од 1984. године красила кабинет за језике.

Из Управе за инспекцијске послове су навели да је просвјетна инспекција извршила контролу на основу пријаве родитеља и да је затражила од управе школе да у року од три дана уклони слику Светог Саве.

Из Гимназије су навели да их је недавно посјетила инспекција управо због пријаве у вези са сликом, уз напомену да у школи има још неколико десетина слика писаца, који су се изучавали у склопу народне и средњовјековне књижевности.

Истичу да се исти писци и данас изучавају у склопу изборног дијела програма за “црногорски, српски, босански и хрватски језик”, преносе црногорски медији.

Из управе школе напомињу и да се нико од родитеља није обратио наставном особљу или менаџменту “нити писмено нити усмено”.

Некадашњи директор Мирко Масловар, који је овом школом руководио од 1982. до 2011. године, рекао је да је у том објекту од 1984. године слика Светог Саве, да је била у кабинету за тадашњи српско-хрватски језик и књижевност, те да никада на то није било примједбе родитеља или наставног особља, али да су се сада беспотребно умијешале политика и јавно мњење.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана