Prosvjetna inspekcija u Kotoru traži da se iz škole ukloni slika Svetog Save

Srna
Prosvjetna inspekcija u Kotoru traži da se iz škole ukloni slika Svetog Save

PODGORICA - Prosvjetna inspekcija zatražila je da se iz Gimnazije u Kotoru ukloni slika Svetog Save koja je od 1984. godine krasila kabinet za jezike.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su naveli da je prosvjetna inspekcija izvršila kontrolu na osnovu prijave roditelja i da je zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save.

Iz Gimnazije su naveli da ih je nedavno posjetila inspekcija upravo zbog prijave u vezi sa slikom, uz napomenu da u školi ima još nekoliko desetina slika pisaca, koji su se izučavali u sklopu narodne i srednjovjekovne književnosti.

Ističu da se isti pisci i danas izučavaju u sklopu izbornog dijela programa za “crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik”, prenose crnogorski mediji.

Iz uprave škole napominju i da se niko od roditelja nije obratio nastavnom osoblju ili menadžmentu “niti pismeno niti usmeno”.

Nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine, rekao je da je u tom objektu od 1984. godine slika Svetog Save, da je bila u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatski jezik i književnost, te da nikada na to nije bilo primjedbe roditelja ili nastavnog osoblja, ali da su se sada bespotrebno umiješale politika i javno mnjenje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana