Прослављена слава Храма Светог Спиридона у Скрадину

Срна
Прослављена слава Храма Светог Спиридона у Скрадину

СКРАДИН - У Скрадину у Даламацији прослављена је слава Храма Светог Спиридона, а свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ далматински Никодим.

Владика је, честитајући присутнима овај велики празник, истакао да су се вјерници јуче окупили како би прославили име једног великог светитеља древне Цркве који је посебно поштован у медитеранским крајевима.

Он је указао да је много цркава посвећено Светом Спиридону од Боке Которске, па све до Трста, у Италији.

-За нас је он значајан светитељ, о чему сведочи овај велелепни храм који су наши преци направили, у коме су се сабирали и молили Богу, радовали једни другима и кроз то показивали да су истински ученици Његови. Та љубав према ближњима и јесте једини начин да покажемо да смо деца светлости и наследници будућих добара, како се то каже у Светој тајни крштења - рекао је владика Никодим.

Владика Никодим је подсјетио на страдање далматинских Срба прије више од двадесет година, напомињући да се ових дана много причало о свему ономе што се у том времену дешавало у овим крајевима.

-На нама је да се молимо, како за нас који опстајемо овде и који волимо свој завичај, тако и за наше ближње који нису сада ту са нама, а посебно за све невино пострадале у овом рату и у свим другим сукобима кроз историју и то не само за оне који су из нашег, српског рода, већ за све људе. Ми треба да будемо они који показују љубав и праштање, јер је то оно на шта нас позива Јеванђеље и то је императив који нам даје наша Света црква - рекао је владика Никодим.

Владика Никодим каже да су православци благословени да се налазе у земљи сличној оној којом је Господ ходио и зато треба да будемо благодарни Богу на свим даровима које им је дао, надајући се и живећи тако да наслиједе царство небеско и будућа добра.

Владика је посебно поздравио скрадинског жупника и захвалио му што својим доласком показује братску љубав какву су и преци његовали, као и поштовање између двије цркве и два народа које и данас треба да чувамо, навели су из Епархије далматинске. Папа поздравио полазак бродова са житарицама

РИМ - Папа Фрањо данас је поздравио полазак бродова са житарицама из украјинских лука, наводећи да би тај напредак могао послужити као модел за дијалог како би се окончао сукоб у Украјини.

Први брод „Разони“ кренуо је из луке 1. августа а још седам треба данас да крену захваљујући споразуму о испоруци жита и ђубрива између Москве и Кијева постигнутог прошлог мјесеца посредством Турске и УН.

-Овај корак нам показује да је могуће водити дијалог како би се остварили конкретни резултати који су свима од користи. Ово је и знак наде и моја је жеља да ће се наставити тим путем и да ће могуће бити обуставити борбе и постићи праведан и дуготрајан мир - нагласио је папа у обраћању окупљенима на тргу Светог Петра.

Наставак извоза житарица надзире Заједнички координациони центар и Истанбулу, гдје руско, украјинско, турско и особље УН врше инспекцију бродова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана