Proslavljena slava Hrama Svetog Spiridona u Skradinu

Srna
Proslavljena slava Hrama Svetog Spiridona u Skradinu

SKRADIN - U Skradinu u Dalamaciji proslavljena je slava Hrama Svetog Spiridona, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Nikodim.

Vladika je, čestitajući prisutnima ovaj veliki praznik, istakao da su se vjernici juče okupili kako bi proslavili ime jednog velikog svetitelja drevne Crkve koji je posebno poštovan u mediteranskim krajevima.

On je ukazao da je mnogo crkava posvećeno Svetom Spiridonu od Boke Kotorske, pa sve do Trsta, u Italiji.

-Za nas je on značajan svetitelj, o čemu svedoči ovaj velelepni hram koji su naši preci napravili, u kome su se sabirali i molili Bogu, radovali jedni drugima i kroz to pokazivali da su istinski učenici Njegovi. Ta ljubav prema bližnjima i jeste jedini način da pokažemo da smo deca svetlosti i naslednici budućih dobara, kako se to kaže u Svetoj tajni krštenja - rekao je vladika Nikodim.

Vladika Nikodim je podsjetio na stradanje dalmatinskih Srba prije više od dvadeset godina, napominjući da se ovih dana mnogo pričalo o svemu onome što se u tom vremenu dešavalo u ovim krajevima.

-Na nama je da se molimo, kako za nas koji opstajemo ovde i koji volimo svoj zavičaj, tako i za naše bližnje koji nisu sada tu sa nama, a posebno za sve nevino postradale u ovom ratu i u svim drugim sukobima kroz istoriju i to ne samo za one koji su iz našeg, srpskog roda, već za sve ljude. Mi treba da budemo oni koji pokazuju ljubav i praštanje, jer je to ono na šta nas poziva Jevanđelje i to je imperativ koji nam daje naša Sveta crkva - rekao je vladika Nikodim.

Vladika Nikodim kaže da su pravoslavci blagosloveni da se nalaze u zemlji sličnoj onoj kojom je Gospod hodio i zato treba da budemo blagodarni Bogu na svim darovima koje im je dao, nadajući se i živeći tako da naslijede carstvo nebesko i buduća dobra.

Vladika je posebno pozdravio skradinskog župnika i zahvalio mu što svojim dolaskom pokazuje bratsku ljubav kakvu su i preci njegovali, kao i poštovanje između dvije crkve i dva naroda koje i danas treba da čuvamo, naveli su iz Eparhije dalmatinske. Papa pozdravio polazak brodova sa žitaricama

RIM - Papa Franjo danas je pozdravio polazak brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka, navodeći da bi taj napredak mogao poslužiti kao model za dijalog kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

Prvi brod „Razoni“ krenuo je iz luke 1. avgusta a još sedam treba danas da krenu zahvaljujući sporazumu o isporuci žita i đubriva između Moskve i Kijeva postignutog prošlog mjeseca posredstvom Turske i UN.

-Ovaj korak nam pokazuje da je moguće voditi dijalog kako bi se ostvarili konkretni rezultati koji su svima od koristi. Ovo je i znak nade i moja je želja da će se nastaviti tim putem i da će moguće biti obustaviti borbe i postići pravedan i dugotrajan mir - naglasio je papa u obraćanju okupljenima na trgu Svetog Petra.

Nastavak izvoza žitarica nadzire Zajednički koordinacioni centar i Istanbulu, gdje rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN vrše inspekciju brodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana